10:49
Доцент кафедри культурології Юзеф Нікольченко прийняв участь у заході «Маріуполь – Рівне. Єднання заради Відродження»

20 березня у конференцзалі Рівненського обласного краєзнавчого музею в рамках проєкту «Маріуполь. Культурна деокупація» відбувся захід «Маріуполь – Рівне. Єднання заради Відродження». Метою заходу є розробка програм культурної політики в рамках повернення та відродження Маріуполя. Під час щемливого відкритого діалогу маріупольців та рівнян лунали теплі спогади про квітуче, сучасне, мирне та затишне українське місто, яке на жаль… вщент зруйноване безжальним ворогом - окупантом.

На зустрічі були присутні представники рівненської влади, зокрема депутат Рівненської обласної ради Ігор Ясенюк та Юрій Калітинський - начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури і туризму ОВА. Відкрив зустріч директор музею Олександр Булига, який щиро та гостинно зустрів маріупольців та запропонував співпрацю. Запропонований відеоряд, світлини, музичний супровід допоміг зануритися в атмосферу і відчути звуки нескореного Маріуполя. Рівняни побачили яким було наше місто до війни, і що стало з ним зараз. Під час презентації присутні також занурилися в давню і славну історію Маріуполя.


У публічній розмові своїми спогадами, враженнями та переживаннями поділився Нікольченко Юзеф Мойсейович – доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету, Заслужений працівник культури України. Пан Юзеф працював на посадах заступника директора з наукової роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею, начальника управління культури, начальника археологічної експедиції. Він поділився своїми спогадами про перші дні бомбардувань, як в той час виживали люди; розповів про найстрашніший день 16 березня, коли надпотужна бомба була скинута ворогом на Маріупольський драмтеатр, де переховувалися мирні містяни. Але не дивлячись ні на що, також висловив впевненість в перемозі і вірі, що настане час, коли можна буде повернутися додому і все відродити.


Дискусія стала стартом у розробці програми культурної політики в рамках повернення та відродження міста Марії. На події шукали відповіді на питання: яким буде Маріуполь в майбутньому, якою буде пам’ять містян про оборону, про біль втрат і про радість перемоги.

Переглядів: 108 | Додав: Деканат