10:04
Диспут-клуб «Виклики ХХІ століття»: студенти МДУ обговорювали загострення військово-політичної ситуації на Донбасі та у Чорному морі

30 квітня 2021 року у Маріупольському державному університеті пройшло засідання студентського наукового товариства Диспут-клуб «Виклики ХХІ століття». Захід відвідали студенти спеціальностей «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та «Політологія». Темою засідання стало загострення військово-політичної ситуації на Донбасі та у Чорному морі та роль у цих подіях України, Російської Федерації та міжнародного співтовариства.

Нарощування російських військ на російсько-українському кордоні та ескалація конфлікту стали головною новиною в Україні та світі у квітні 2021 року. Світова та українська громадськість миттєво відреагували на посилення напруги у регіоні. Зокрема, президент Володимир Зеленський заявив, що «гра м'язами у форматі військових навчань і можливі провокації вздовж кордону – це традиційна справа Росії». До того ж, назвав дії Росії по відношенню до України «шантажем». Міжнародне співтовариство теж не залишилося у стороні: воно підтримало Україну та засудило дії РФ.


Протягом засідання студенти намагалися виявити основні причини ескалації конфлікту та відновити ланцюжок подій, що призвели до такої ситуації. А саме, студентка 2 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Єлизавета Русанова припустила, що причиною можуть бути санкції проти Віктора Медведчука та закриття проросійських телеканалів. У свою чергу, студент 1 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Вадим Ялі додав, що на посилення напруги може впливати дефіцит прісної воді у Криму та роль України у вирішенні цієї проблеми.


На останок студенти розглянули вплив американського та турецького фактору у російсько-українському конфлікті та також спробували спрогнозувати подальший розвиток подій. Студентка 3 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Анастасія Каргаполова припустила, що конфлікт навряд чи перейде у гарячу фазу, оскільки сама Російська Федерація не готова до розгортання повномасштабних бойових дій, а її провокації на кордоні це не більше ніж розведення обстановки.


Таким чином, наприкінці засідання керівник СНТ, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Сергій Пахоменко підбив підсумки зустрічі та зазначив, що подальші дії Москви є важкопрогнозованими через непередбачуваність Кремля.

Переглядів: 265 | Додав: Деканат