22:51
Археологи МДУ відкрили новий польовий сезон

29 червня археологічна експедиція Маріупольського державного університету на чолі зі старшим викладачем кафедри історичних дисциплін В’ячеславом Забавіним вирушила до смт Ялта, де проводитиме розкопки двох курганів бронзової доби (ІІІ-ІІ тис. до н. е.). 

До складу експедиції увійшли викладачі, студенти і випускники історичного факультету, члени студентського наукового історико-археологічного товариства МДУ, члени ГО «Культурно-освітня платформа «Сенс», а також волонтери з Донецької, Київської та Запорізької областей. 


Для першокурсників спеціальностей «Історія та археологія» і «Середня освіта. Історія» це буде перша археологічна практика. У польових умовах вони набуватимуть навичок роботи з археологічними джерелами, застосовуватимуть на практиці теоретичні основи проведення історичних досліджень. Також цей досвід має розвинути почуття відповідальності за стан національної історико-культурної спадщини.


Дослідження курганної групи триватимуть три тижні. Робота експедиції організована за підтримки Фонду «Анастасіос Г. Левендіс» (Республіка Кіпр), громадської організації «Рада громадських організацій Маріуполя (СООМ)», Мангушської районної державної адміністрації та Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області.

 

У 2016 році археологічна експедиція МДУ вже проводила рятувальні розкопки одного з курганів цієї групи. Тоді учасники дослідили 13 поховань. 

 

Ми знаємо точно, що кургани ці були зведені в епоху бронзи. Один курган вдалося ідентифікувати на місцевості лише завдяки вивченню картографічних матеріалів XIX-XX століть. Подібні стародавні некрополі можуть містити поховання, супроводжувані похоронним інвентарем з кераміки, бронзи або кістки. Отримана в результаті розкопок інформація, буде використана для реконструкції історичного минулого племен, що населяли наш край в давнину. Це праіндоєвропейські та праіндоіранські племена,


– В’ячеслав Забавін.


Обидва кургани, які планується дослідити, піддавалися багаторічному інтенсивному розорюванню, тобто планомірно знищувалися, тож розкопки є вкрай необхідними для збереження цих археологічних пам’яток. 


Читайте також: Маріупольські старшокласники вчилися розуміти себе та інших під час Літньої психологічної школи у МДУ

Переглядів: 407 | Додав: Admin