17:35
«Нічна відьма»: під час засідання кіноклубу студенти МДУ переглянули стрічку про жінок-льотчиць на війні

7 червня на історичному факультеті Маріупольського державного університету відбулося засідання кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «Human Rights», яке провела доцент кафедри історичних дисциплін Світлана Арабаджи.  

Члени клубу переглянули фільм режисерки Елісон Клеймен «Нічна відьма», який піднімає питання ґендеру (чи здатна жінка стати рівною чоловікові на війні) і водночас питання історичної справедливості, адже бойові заслуги «нічних відьом» були безпідставно забуті.
 

Фільм розповідає про 19-річну льотчицю-любительку Надію Попову, яка в часи Другої світової війни стала однією з перших у світі жінок-бойових пілотів. 

Після перегляду фільму в мене виникли двоякі почуття. Цей міні-фільм показує, що якщо захотіти, то можна досягти будь-яких висот – треба лише докласти зусиль. Дуже шкода, що дівчина провела юність на фронті. Також шкода, що за деякий час про заслуги «нічних відьом» влада зовсім забула, ніби їх і не було. Ця ґендерна нерівність, зокрема, ставлення до жінок, які пішли на війну чи займаються «чоловічою» справою, дуже засмучує,


– студентка Дар'я Зайцева.

 

«Нічні відьми» безумовно зробили свій внесок у перемогу над фашизмом. Просто взяли і зробили, тому що вважали це потрібним, правильним, важливим для себе і того, у що вірять. Людина сама вершить свою долю і тримає своє життя у своїх руках – завжди. Звідси випливає такий висновок: людські досягнення ніколи не залежали, не залежать і не будуть залежати ні від ґендеру, ні від відповідної йому «стадії особистісного розвитку», визначеною суспільством,


– студентка Оксана Акусова.


Кіноклуб «Human Rights» створений з ініціативи студентського наукового історико-археологічного товариства МДУЗасідання проходять щомісяця в Музеї історії та археології МДУ (історичний факультет, ауд. 212). 


Детальна інформація за телефонами: (0629) 58-75-74, 097-414-45-81 (Світлана Арабаджи).


Читайте також: Учасники кіноклубу Docudays UA «Human Rights» обговорили поняття стереотипів і компетентностей

Переглядів: 395 | Додав: Admin